EvenementenAgenda & Sfeerverslagen

ActiviteitenKalender 2024

Januari

 • Jamsessie: zondag 14 januari, Jill Murphy's, Roermond
 • Roermond In Tune 'Invites': donderdag 25 januari, Cafe Braam, Roermond


Februari

 • Ruwe Diamanten Festival: zondag 25 februari, Cafe De King, Roermond


Maart

 • Writerscamp: zaterdag 16 maart, Eci Cultuurfabriek, Roermond
 • Roermond In Tune 'Invites': donderdag 28 maart, Literatuurtje (Bibliotheek), Roermond


April

 • Ruwe Diamanten Festival: zondag 28 april, Cafe FF Nieks, Swalmen


Mei

 • Jamsessie: zondag 26 mei, Sir James, Roermond


Juni

 • Writerscamp: zaterdag 15 juni, MuziekLoodZ, Roermond
 • Cultuurnacht-Podium: 22 juni, Hamstraat, Roermond
 • Ruwe Diamanten Festival: zondag 23 juni, The Movement, Roermond


Juli

 • Roermond In Tune 'Invites': donderdag 4 juli (start 19:30 ivm zonsondergang), Beachclub KoersZuid, Roermond
 • Weerstand Open Air Festival: zaterdag 27 juli, Weerstand Roermond


Augustus

 • Jamsessie: zondag 25 augustus, Cafe Jo Gerrishal, Roermond


September

 • FINALE Ruwe Diamanten Festival: zaterdag 28 september, AzijnFabriek Roermond


Oktober

 • Writerscamp: zaterdag 12 oktober, Muziekschool Roermond


November

 • Roermond In Tune 'Invites': donderdag 7 november, Cafe Resistent, Roermond
 • Liverpool aan de Maas Festival 2024: zaterdag 23 november, Popodium Azijnfabriek, Roermond


December

 • Jamsessie: zondag 22 december, Cafe De Meister, Swalmen


Sfeerverslag Ruwe Diamanten Festival, zondag 28 april 2024 (Luuk Hendriks)

Café Effe NIEKs aan de Markt in Swalmen was het decor van de tweede voorronde van het Ruwe Diamanten Festival 2024 van Roermond In Tune, die gehouden werd op zondag 28 april. Buiten scheen de zon en regende het pijpenstelen; binnen werkten drie bands zich in het zweet voor een felbegeerde plek in de finale.


INTERCELLULAR – jonge honden zijn nergens bang voor!

Intercellular. Als ‘coolste bandnaam van het universum’ ook een prijs was, hadden ze die zonder twijfel gewonnen. Zangeres Bo laat er geen gras over groeien en stelt meteen de hele band voor, onder een intromuziekje dat vlekkeloos overgaat in het eerste nummer. Wat opvalt is de hoge stem van bassist Dante in Wheatus’ Teenage Dirtbag en het keistrakke gitaarspel van leadgitariste Zara. Dan is er ook nog Tijl die zijn hand niet omdraait voor zowel gitaar als keyboard, maar vooral: wat een lef heeft deze band! Het tempo zat er goed in, er was een fije afwisseling in het repertoire (waaronder hun eerste eigen single Antenna) en na afloop werd de volgende band met een knipoog aangekondigd. Was het allemaal even zuiver en ’clean’? Nee, maar dat is ook zeker niet erg. Dat is namelijk precies waar dit festival voor is bedoeld: ruwe diamanten slijpen. 


AMERICAN CASTLE – alle Amerikaanse kastelen zijn nu een stuk kleiner

“In Amerika zijn er geen kastelen”. In ieder geval niet meer na de set van American Castle, zo bleek. Maar liefst drie (!) gitaren werden er in de strijd gegooid om de jury en de rest van de kroeg in Swalmen omver te kegelen. Alle muziekstijlen passeerden de revue, zolang het maar rock was en keihard ging. Alles wat ze speelden klonk strak en stond als een huis. Even geloofde iedereen dat er met een rustige ballad afgesloten zou worden, maar net als bij Wie is de Mol is niets wat het lijkt. In plaats van een ballad greep bassist Melle de microfoon en begon te grommen. Of ja, in de muziekwereld heet dat grunten. Juist… Meteen na afloop begon het buiten weer te gieten. Ik heb wel zo’n vermoeden waar dat door kwam.


BUCKET LIST – even een momentje van bezinning

Na al het elektrische gitaargeweld was het nu tijd voor akoestisch gitaargeweld. Nou ja, geweld. Dat viel reuze mee. Gijs en Michelle speelden en zongen prachtige akoestische liedjes, die helaas wel wat wegvielen in het rumoer van de Zjwamer stamgasten. Wellicht vonden ze de overgang tussen stevige rock en akoestisch iets groot. Maar dat lag zeker niet aan Gijs en Michelle zelf. Hun tweede album is bijna uit, dus er was genoeg repertoire voorhanden om uit te putten. Even een half uur ruimte voor bezinning.


EN DE WINNAAR IS?

Juryleden gastvrouw Nicole en muzikant Ferd hadden lovende woorden (en een klein beetje opbouwende kritiek) over voor de bands, en ze werden stuk voor stuk uitgenodigd om alsjeblieft nog eens langs te komen. Maar … er kon maar één band door naar de finale. En net als vorige keer viel de meest ruwe diamant ook het meest in de smaak: Intercellular! Stomverbaasd dat de jury hen tot winnaars uitriep kwamen ze naar de microfoon om iedereen te bedanken. Zij staan op 28 september in de Azijnfabriek in de grote finale van het Ruwe Diamanten Festival 2024, naast de winnaar van vorige keer Zaratan en nóg een band. Benieuwd wie dat gaat worden? Zorg dan dat je 23 juni bij The Movement in Roermond bent, want daar zal de derde voorronde van het Ruwe Diamanten Festival gehouden worden. 

En mocht je meer van Intercellular willen zien? Zondag 5 mei treden ze om 14:10 uur op op het Bevrijdingsfestival in Roermond! #HITIT

Sfeerverslag Roermond In Tune Invites, donderdag 28 Maart 2024 (Martijn Welzen)

 

Jasmine Bougoufa / Teun van den Berg - donderdag 28 maart - 't Literatuurtje Roermond

Tegen een prachtige backdrop van boeken op een paar treden boven de vloer waar de horecameubels net niet in de weg staan, mogen twee jonge muzikanten hun hart op de tong leggen en ondersteunt door gitaar of keyboard uitdragen. In de kern zijn Jasmine en Teun uit hetzelfde hout gesneden. Getalenteerd brengen ze beiden hun levensverhaal in soms breekbare songs. Toch is er een opvallend verschil. Als Teun haar eerste noten aanslaat, voelt het alsof een dekbed op een zonnige dag in een weiland wordt uitgeklopt. Witte donsveertjes zweven op zonlicht en dromen de wijde wereld in. Iedere veer is daarbij een lied. De kleine momenten van gelukzaligheid worden door Teun gevierd en dichterlijk bezongen. Vriendschap, liefde, vlinders en ontluikende bloemen spelen de hoofdrol. Maar waar de opening van menig lied klein begint, valt het op dat zo ergens in het midden een lichte urgentie opdoemt. Die boodschap van het geluk zoeken in de kleine dingen is niet geheel vrijblijvend lijkt het. Teun neemt dit serieus en de stembanden zetten aan tot een wat steviger volume. Zo komt de verscheidenheid aan verhalen samen en leren we de drijfveren van het opkomende talent in een korte tijd van dichtbij kennen. 

 

Jasmine Bougoufa, die geheel volgens het Invites-concept van gast bij de vorige editie tot hoofdact in het Literatuurtje is gepromoveerd, roept hele andere associaties op. Het voelt meer als het ontsnappen aan de drukte van alle dag. Ergens in een drukke metropool duiken we een koffiebar in voor wat rustmomenten. Jasmine heeft, met haar net wat diepere klankkleur een gevoel van de avond. Ook durft ze het aan om de kleine frustraties van het leven lekker op de blazen. Niemand wil om twee minuten over zeven de trein uit Enschede terug naar Roermond nemen. En als je je leven met 20 nog niet op orde hebt, levert dat regelmatig, veelal onnodige, stress op. Ook het liefdesleven is niet altijd die bekende rozengeur en maneschijn. De covers die Jasmine daarnaast speelt, zijn, net als bij Teun overigens, een intergraal onderdeel en subliem gekozen om de eigen liedjes te versterken. Als nieuwe traditie binnen Invites nodigt Jasmine Teun ook nog uit om samen een voordracht te doen. Dat deze gelegenheidscombinatie hier en daar innemend hapert, maakt het gewoon nog echter. Ook Jasmine's zusje mag, met een heerlijke licht jazzy heesheid in de stem, voor twee nummers de microfoon ter hand nemen. Singer-songwriter talenten schudt Roermond met schijnbaar gemak uit de mouw en dit concept levert hieraan een krachtige bijdrage.

Review WritersCamp, Zaterdag 16 Maart 2024 (Luuk Hendriks)

Het tweede writerscamp van Roermond In Tune zit er alweer op! Zaterdag 16 maart werden er in de ECI drie bands gevormd, die onder aanvoering van coaches Ruud Versteden, Jerome Lenders en Art Guveau in slechts één middag een nieuw liedje uit de grond stampten! Hoe gaaf! 

Rond 16:30 uur was het dan zover: de uitvoering. Om de beurt brachten de gelegenheidsbands hun zelfgemaakte nummers ten gehore. 

Band 1, onder leiding van coach Art, had hun liedje getiteld ‘Reborn’ gebaseerd op een stukgelopen date. Een lekker rustig nummer met twee vette gitaarmelodieën dwars door elkaar, dat door coach Art zelf gezongen werd.


Het nummer van band nummer 2 onder leiding van coach Ruud was sneller geschreven dan dat Usain Bolt de 100m rent. Zara en Jan hadden snel een kekke basriff en gitaarpartij paraat. Voeg daar nog de tekst van Joey bij en een ware hit is geboren!


Het liedje van de laatste band ging over een persoonlijk verhaal van één van de leden. Coach Jerome had een drumbeat in de computer gezet en zelf een gitaarmelodie geschreven. Daar was een basriff en een mooie tekst op gemaakt. 


Al met al een geslaagde middag met mooie muzikale resultaten, in elkaar gezet door enthousiaste Roermondse muzikanten. 

Review Ruwe Diamanten Festival, Zondag 25 februari 2024 (Luuk Hendriks)

Zondag 25 februari was café De King aan het Roermondse Stationsplein het decor van de aftrap van het Ruwe Diamanten Festival van Roermond In Tune. Dit jaar heeft de organisatie ervoor gekozen om een wedstrijdelement aan het festival toe te voegen. Er zijn drie voorrondes en één finale. Per voorronde strijden drie bands om een plek in de finale. In die spannende finale wordt door een deskundige jury bepaald welke talentvolle Roermondse band op 23 november het Liverpool aan de Maas festival mag openen. Er stond (en staat) dus wel wat op het spel… 


ZARATAN – Blues rocks! 

Aan de bluesband Zaratan uit Maastricht (dat we maar even beschouwen als Groot Roermond) de eer om het spits af te bijten. Covers en eigen werk werden afgewisseld, waaronder een nummer dat pas de dag van tevoren geschreven was. Respect! En voor een toegift draaiden ze hun hand ook niet om. Hoewel het voor de band het eerste optreden was, was podiumvrees nergens te vinden. Zangeres Zita had daarnaast lovende woorden over Roermond In Tune-voorzitter Eddie en zijn MuziekLoodz. “Het is voor ons elke keer een takke-eind rijden vanuit Maastricht, maar het is onze beste beslissing ooit!” Juryleden Paul en Gregor over Zaratan: “De zangeres heeft een mooie stem met een warm soulvol randje. Lekker bandje met een lekker eigenwijze sound.” 


SEKUND – Talentvolle zanger! 

Het kon natuurlijk niet uitblijven dat de Roermondse rockband Sekund als tweede mocht laten zien en horen wat ze in hun mars, ehh ik bedoel natuurlijk groove hadden. Vlotte rocknummers wisselden elkaar in een even zo vlot tempo op en in no-time hadden ze de hele set (inclusief toegift) er doorheen gespeeld. Zanger Luuk heeft naast zijn gitaar niet voor niks de microfoon in handen, want zijn zang viel erg in de smaak. Ook voor Sekund was het hun eerste optreden. Juryleden Paul en Gregor over Sekund: “Warme volle rocksound. Smaakvolle gitaarsolo’s en lekker gruizige zang. Mooi dynamisch optreden waarmee ze het publiek weten te boeien.” 


DUTCH STEEL – Hoezo oordoppen in?!
De laatste band was Dutch Steel, eveneens uit Roermond en omstreken. Op de Instagrampagina van Roermond in Tune hadden ze al aangekondigd over slechtst drie volumes te beschikken: hard, harder en hardst! Die disclaimer had het publiek wel gelezen, want nog vóór het eerste nummer had de hele kroeg uit voorzorg al een paar stappen achteruit gezet. Een uur lang was een stampvolle King getuige van een hoop drum-, gitaar-, bas- en zanggeweld. Van AC/DC tot Iron Maiden, al het hardrock- en metalrepertoire dat er bestaat op deze aardkloot knalde uit de boxen. Juryleden Paul en Gregor over Dutch Steel: “Meest geroutineerde band met een aanstekelijk enthousiasme. Repertoire strak uitgevoerd, staat als een huis.” 


DE WINNAAR IS … 

Ondanks dat elke band zich ‘de tering’ had gerepeteerd in de MuziekLoodZ, kon er maar één doorgaan naar de finale. De jury vond alle drie de bands ‘voor ruwe diamanten al behoorlijk geslepen’, zeker voor het eerste optreden. Hoewel Dutch Steel de meest geroutineerde band was, viel Zaratan het meest in de smaak dankzij eigen werk, hun afwijkende genre en doordat zij ‘de meest ruwe diamant waren’. En laat dat nou net de insteek van het festival zijn. 

Al die takke-eindjes rijden vanuit Maastricht hebben voorlopig goed uitgepakt! 


Review Roermond In Tune Invites, donderdag 25 januari 2024 (Luuk Hendriks)

Donderdag 25 januari vond alweer de tweede editie van Roermond In Tune Invites plaats, en wel bij Café Beugelbaan Braam in Roermond. Na een succesvolle eerste editie met de Roermondse singer-songwriter Noortje Coninx als gast, was zij dit keer de hoofdartiest. Zij had op haar beurt Jasmine Bougoufa uitgenodigd, eveneens een singer-songwriter uit Roermond. 


Jasmine startte stipt om 20:00 uur een set prachtige nummers over uiteenlopende thema’s, waarbij ze zichzelf begeleidde op gitaar en piano. Tussendoor vertelde ze waar haar liedjes over gaan en waar ze inspiratie vandaan haalt om haar liedjes te schrijven. Langzaamaan liep Braam voller en voller en werd het applaus harder. Roermond moet Jasmine helaas wel af en toe missen, want ze studeert momenteel aan het conservatorium in Enschede. “Doodzunj”, vond presentator Goof. 


Maar … Jasmine was nog niet klaar of Noortje zette haar eerste nummer al in. Ook zij schrijft al heel lang eigen liedjes én begeleidt zichzelf op, jawel, gitaar en piano. Tevens zingt ze en speelt ze gitaar in haar band 4AM. Noortje’s optreden was eveneens om te smullen. Uptempo nummers werden afgewisseld met ‘zjwaore kós’, aldus Noortje. Het publiek werd lekker opgezweept om mee te doen en binnen de kortste keren galmde What’s Up van 4 Non Blondes door de bruine kroeg. 


Als klap op de vuurpijl zongen de twee nog een duet, waaruit bleek dat hun stemmen heel goed bij elkaar passen. Zo kwam deze geslaagde avond (helaas) tot een einde. Nooit geweten dat twee uur zó snel voorbij kunnen vliegen. Anders gezegd: snel op naar de volgende Invites sessie! 28 maart in de Bibliorura op de Neerstraat, natuurlijk in oos sjoon Remunj!